Депутатите отложиха с до 6 месеца влизането в сила на наредбата

...
Депутатите отложиха с до 6 месеца влизането в сила на наредбата
Коментари Харесай

НС измени и отложи с до 6 месеца Закона за горивата, Симеонов предусеща протести

Депутатите отложиха с до 6 месеца влизането в мощ на наредбата за използването на така наречен Закон за горивата. Отпадна обаче условието за банкова гаранция от 20 000 лева при регистрация на търговски обекти, работещи с нефтопродукти.

След гласуването основният покровител и вносител на закона Емил Димитров-Ревизоро удостовери, че наредбата за закона е направена. Така дефинирани, текстовете разрешават на министъра на стопанската система Емил Караниколов да я издаде всеки един миг. 

Тази дефиниция бе разкритикувана от депутата от ръководещата коалиция Валери Симеонов след гласуването. " Така или другояче тези текстове, които бяха признати през днешния ден, позволяват във всеки един миг да се внесе и да се вкара в деяние наредбата, с която да се нанесат тежките провали върху целия отрасъл ", разяснява той пред кореспонденти в Народното събрание. 

Отлагането на закона с 6 месеца бе поискано от държавното управление още преди влизането му в действие на 28 януари откакто дребните търговци на горива заплашиха с митинги.

По време на дебатите Валери Симеонов предложи в текста да се уточни недвусмислено, че става въпрос за 6 месеца отсрочване, само че депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров-Ревизоро се възпротиви. Той посочи, че това би натоварило легалните играчи, които към този момент са се подготвили за закона в предходния му тип, който де факто влезе в действие на 28 януари.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов уточни като проблем, че по този начин не се дава краен период за издаването на наредбата. След тези рецензии Симеонов промени предлагането си и предложи в текста да се заложи да бъде издадена разпоредба в период от един месец, " считано след 28 юли ". Това предложение обаче също не беше признато от депутатите.

Самия текст планува основаването на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. По предложение на Движение за права и свободи беше отстранено условието за гаранция от 20 000 лева. при регистрация на търговски обект, работещ с нефтопродукти. Такава гаранция обаче ще е нужна за фирмите, пълнещи бутилки с втечнени нефтени газове отвън данъчните хранилища, а гаранция на стойност 100 000 лева - за дистрибуция на бутилки с втечнени нефтени газове. Капитал на стойност 1 000 000 лева. пък ще е необходим, с цел да търгуваш с горива на едро.

Според Валери Симеонов текстът в този си тип може да стане мотив за всеобщи митинги против ръководещите. " Притеснявам се, че ще блокират доста съществено входните и изходящите КПП-та на България. Защото хората не имат вяра - не имат вяра в такива половинчати промени " съобщи той. Според него никой не може да подсигурява на търговците и дребните притежатели на бензиностанции, че няма да бъдат ощетени, тъй че е евентуално да реагират остро. 

Депутатът от НФСБ също счита, че законът ще затвърди и разшири към този момент съществуващия монопол в бизнеса с горива в България. " Ако човек се качи на колата и обиколи 3 бензиностанции, ще му стане ясно има ли монопол, или няма. Като види идентичните цени - няма какво да се пита има ли монопол, няма ли монопол в България. И сега има, ще стане още по-страшно, когато изчезне конкуренцията на дребните - тогава никой не може да планува каква ще бъде цената на горивата " съобщи Симеонов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР